Úvod  >  Jidlo a napoje  >  Recept Patatnik


 

Jak připravit slavný recept Patatnik, bramborový koláč z Bulharska

 

Říká se, že kolik je tu měst a vesnic, tolik druhů patatniku existuje. V některých krajích nejsou brambory vymačkané, ale přidává se mouka

 


 

Recept na patatnik

 

 

Monika Sivakova Monika Siváková  30 březen  2024

Může se říct, že to je bramborová palačinka a můžete ji ochutnat v každém městě a vesnici v pohoří Rodopi v Bulharsku.

Říká se, že kolik je tu měst a vesnic, tolik druhů patatniku existuje. V některých krajích nejsou brambory vymačkané, ale přidává se mouka. Jinde se přidává vařená rýže nebo kukuřičná mouka, paprika a další.

Ale základní recept na patatnik je jeden - strouhané brambory, cibule, máta, vejce, sýr a olej se smíchají do husté směsi, která se peče.

Ten autentický se smaží na pánvi, nejprve se opéká na jedné straně, pak se pomocí talíře otočí a dopéká se dozlatova.

V některých krajích, také dělají patatnik v krustách - již popsaná směs se položí na čerstvě svinutou krustu a horní část je pokryta další krustou, která směs svírá. V takovém případě je patatnik pečen přímo na sporáku na rustikálním dřevě a znovu se otáčí.

Nejlepší je ho péct v pekáči, protože tak bude chutnat mnohem lépe a bude mnohem zdravější.

Pravdou je, že kamkoliv se v Rodopech vydáte v patatniku bude něco jiného. Co je neměnné, jsou brambory Rhodope, protože říkají, že pouze s nimi bude patatnik lahodný.

V Rodopech nazývají brambory "patati" a proto se pokrm jmenuje Patatnik.

Patatnik

Je těžké přesně odhadnout, která varianta patatniku vám bude v rodopských vesnicích podávána. Vždy se peče čerstvý, proto mějte trpělivost s jeho přípravou, dobrý patatnik se peče pomalu - minimálně 30 - 40 minut.

Můžete si vyzkoušet připravit patatnik doma a k tomu budete potřebovat:

5-6 brambor

cca 20 dkg balkánský sýr

2-3 vajíčka ,hrnek mouky

cibule, sůl, pepř, máta, olej.

Jak na to?

Brambory oloupeme, nastrouháme do misky, posypeme mátou. Cibuli nasekáme najemno, osolíme, opepříme podle chuti, přidáme k bramborám. Do směsi přidáme 2-3 vejce a trochu oleje а dobře promícháme.

Pekáč vymastíme velkým množstvím oleje a posypeme moukou.

Naneseme směs z mísy, předem vypuštěnou ze šťávy, která musí v misce zůstat. Kapalina se smíchá s půl šálkem mouky.

Bramborová směs se v pekáčku vyhlazuje a mašluje se směsí z mouky. Pečte 40 minut při 250-300 stupních.

 

Dámské plavky

 

Doporučujeme přečíst


 

První společnou dovolenou

JIDLO a NAPOJE

Jak proměnit první společnou dovolenou v příjemný zážitek

 

 

Sarafovo

Destinace

Kde v Bulharsku bude vaše dovolená nejlevnější, aniž byste se připravili o potěšení

 

Bulharská kuchyně

JIDLO a NAPOJE

Bulharská kuchyně je kombinací gastronomických jídel a bohaté historie

 

 

 

 

balkantours

Facebook twitter instagram

Kontakty:

737 001 976

kontakt@balkantours.cz


© 2023  Všechna práva vyhrazena

Publikace na webu jsou napsány našimi vlastními reportéry a autory. Jakékoliv kopírování a šíření je přísně zakázáno.