Úvod  >  Jidlo a napoje  >  Bulharská kuchyně


 

Bulharská kuchyně je směsí lahodných jídel, tradic a historie

 

Stojí za to navštívit Bulharsko také proto,abyste si pochutnali na místním jídle

 


 

 

 

Stefan Nikolov

Stefan Nikolov   18  února  2024


Bulharsko je zemí, která nabízí nezapomenutelnou dovolenou. Totéž platí o kuchyni, která je lahodná a zároveň prosnulá samotnou historií země.

Tradiční bulharská kuchyně je bohatá, autentická a starobylá, ovlivněná do určité míry sousedními kulturami Řecka a Turecka. Kuchyni lze přirovnat k duši Bulhara: velkorysá, vřelá a plná lásky.

Jaká jsou nejlepší bulharská jídla?

Existuje nepřeberné množství bulharských jídel, z nichž mnohé jsou specifické pro určité regiony

Jednou ze základních potravin po celé zemi, je chléb. Chléb má své místo téměř v každém rituálu a národní tradici. Přestože si Bulhaři už možná nepečou vlastní chléb, je široce dostupný, dokonce i v těch nejodlehlejších vesnicích, a podává se v každé domácnosti.

Pokud budete mít štěstí a narazíte na místní pekárnu, rozhodně byste se měli zastavit a chléb ochutnat. Je to chléb minulosti, křupavý, hnědý zvenku, nadýchaný a světlý uvnitř, bez přidaných chemikálií nebo konzervačních látek.

Postupem času se bulharské jídlo rozšířilo o bohatou škálu jídel. Jak se usedlost stala populárnější, mnoho vesnických domů začalo chovat svá vlastní mléčná a masná zvířata.

Pece na maso, do kterých se vejde celé jehně, najdete i dnes téměř na každé vesnické zahrádce. Maso se suší, vyrábí se z něj báječné masité klobásy, silně kořeněný sudzuk nebo se konzervuje na dlouhé zimní měsíce.

Značná část bulharských jídel se připravuje podle starých receptur, předávaných z generace na generaci. Příkladem je pokrm zvaný „Gyuvecheta“, kde se maso a zelenina pomalu pečou v malých hliněných nádobách s víkem. Tyto malé hliněné hrnce na pečení lze zakoupit po celém Bulharsku, zvláště v obchodech se suvenýry.

Bulharská kuchyně Gyuvecheta

Banitsa je jedním z nejdostupnějších bulharských pečiv, zejména jako snídaně. Zatímco Banitsa se často peče doma, můžete si ji koupit kdekoli v zemi a je k dispozici, dokud se nevyprodá.

Tradiční Banitsa se skládá ze svinutých vrstev těsta filo, směsí vajec a bulharského bílého sýra. Čerstvě upečená má jedinečnou chuť a často se konzumuje s jogurtovým nápojem nebo Ayranem, což je vodou ředěný jogurt.

Bulharská kuchyně Banitsa

Oběd je pro Bulhary velmi důležitým jídlem a typické menu se liší v závislosti na regionu.

Místní restaurace mají nastavené polední menu

Na výběr máte z několika druhů polévek a téměř vždy bude na menu dršťková polévka.

Nabízí se výběr z hlavních chodů typických pro to, co by se podávalo v domácím prostředí, spolu s omezeným dezertním menu. Samozřejmě je rozdíl v tom, ve kterém regionu se nacházíte.

Pokud jste u moře, objednejte si místní rybí pokrmy. Vyzkoušejte jedinečnou rybí polévku nebo černomořské mušle.

V Rodopech vám každý doporučí ochutnat Patatnik, bramborový pokrm podobný palačince.

 

 

Vyrábí se z nastrouhaných brambor, cibule, soli a máty. Ingredience smícháme a zvolna pečeme v troubě. Volitelně můžete přidat maso, sýr nebo vejce. Místní říkají, že počet vesnic v regionu Rodopy přímo souvisí s množstvím různých druhů Patatniků.

Dalším oblíbeným jídlem v regionu je Kačamak. Vyrábí se ze směsi vody a kukuřičné mouky, poté se peče v troubě se sýrem nebo masem.

Když navštívíte pohoří Pirin a konkrétněji světoznámé lyžařské středisko Bansko, musíte Kapamu vyzkoušet.

Toto velmi chutné jídlo je ideální pro zimní období. Vyrábí se z vepřového, hovězího a kuřecího masa, kyselého zelí a nepřeberného množství koření. Všechny ingredience jsou umístěny v hliněné nádobě v určitém pořadí. Hliněný hrnec se poté peče v troubě několik hodin na mírném ohni.

Shkembe Chorba

Tradiční polévka široce dostupná téměř v každé restauraci se vyrábí z nakrájeného hovězího nebo vepřového žaludku. Je ochucena kořením, jako je česnek, ocet, paprika a chilli papričky. Mnoho Bulharů si ji vychutnává k snídani, je to vynikající lék na kocovinu

Shkembe Chorba

Musaka

Mussaka je ovlivněna řeckou i tureckou kuchyní a je dalším oblíbeným pokrmem v Bulharsku. Základem jsou nakrájené brambory navrstvené na mleté maso, přelité bohatou omáčkou z jogurtu, vajec a mouky. Pochutnávají si na ní Bulhaři všech věkových kategorií.

Musaka

Kavarma

Kavarma, specifická pro region pohoří Strandja, ale nyní nabízená po celé zemi, je symbolickým pokrmem po celá desetiletí. Kavarma se obvykle vyrábí s masem (vepřové nebo kuřecí), cibulí, bylinkovým kořením, paprikou, černým pepřem a solí, vaří se v hliněném hrnci, což dodává jedinečnou chuť.

Saláty

Nelze diskutovat o bulharské kuchyni, aniž bychom nezmínili ikonický salát Shopska. Tento kulinářský požitek, který pochází z roku 1956 od národního podniku „Balkantourist“, byl navržen tak, aby se podával v jejich restauracích. Salát se skládá z rajčat, okurek, papriky, cibule, petrželky a strouhaného bílého sýra, pokapaný olejem a jablečným octem. Volitelné přídavky zahrnují chilli papričky a olivy.

salát Shopska

Kromě salátu Shopski můžete ochutnat také sýr Shopski. Peče se v hliněném pekáčku .Základem je sýr, vejce, rajčata a máslo. Vždy se vkládá do studené trouby, postupně se zvyšuje teplota až na 200 °C, peče se 20 minut.

V parném letním vedru nabízí polévka Tartator osvěžující oddech. Tato studená polévka obsahuje nakrájené nebo nastrouhané okurky smíchané s jogurtem, vodou a česnekem. Špetka oleje, soli, kopru a petržele dodává hloubku chuti.V některých oblastech jsou pro extra texturu a chuť zahrnuty vlašské ořechy.

Polévka Tartator

Fazole jsou základem bulharské kuchyně, používají se v domácnostech i v restauracích. Říká se, že fazole neoceníte, dokud neochutnáte bulharskou fazolovou polévku. Taková je jeho obliba, často se podává společně s tradičními masovými placičkami nebo masovými kuličkami.

Když už mluvíme o masových kuličkách, masové karbanátky Chirpan jsou oblíbeným bulharským jídlem, které obsahuje kuličky masa vařené v bohaté rajčatové omáčce s paprikou a bramborami.

Žádná bulharská kulinářská cesta by nebyla úplná bez zážitků z bulharského grilu. Vynikající možností je "Meshana Skara" (smíšený gril), kde najdete různé druhy masa podávané prskající na rozpáleném talíři.

Meshana Skara

Pro ty, kteří hledají jedlé suvenýry, je Lutenitsa nutností. Tato pikantní pomazánka je směs rajčat, paprik, cibule, mrkve a někdy i cukety nebo lilku, pomalu vařená a dokonale rozmixovaná. Prodává se ve sklenicích a můžete si ji vychutnat s chlebem, jako ozdobu ke grilovanému masu nebo k dochucení omáček na vaření.

I když jsme jen poškrábali povrch bulharské kuchyně, existuje nespočet dalších jídel k prozkoumání, z nichž některá se v průběhu staletí nezměnila.

Tradiční pokrmy, jako je kopřivová polévka nebo polévka ze zelených fazolí, i když jsou dnes méně obvyklé, stále nabízejí chuť bulharského kulinářského dědictví. A nezapomeňme na Popara, jednoduché, ale oblíbené jídlo z jogurtu s chlebem, stále oblíbené na vesnicích a mezi staršími lidmi.

Až se budete oddávat bulharským kulinářským specialitám, nepřehlédněte místní vína. S více než 300 vinaři v zemi existuje nepřeberné množství možností, jak doplnit vaše jídlo a dodat chuť duši Bulharska uprostřed jeho úžasné krajiny a bohaté historie.

 

Dámské plavky

 

Doporučujeme přečíst


 

dovolené stravovat

Rady a tipy

Jak se na dovolené stravovat, abychom se nevrátili s kily navíc

 

Zlaté písky

Destinace

Bulharské Zlaté písky jsou ideální pro rodiny s dětmi i hledající zábavu

 

Sarafovo

Destinace

Kde v Bulharsku bude vaše dovolená nejlevnější, aniž byste se připravili o potěšení

 

Chorvatsko

Destinace

Několik chorvatských pláží ideálních pro dovolenou s dětmi

 

 

 

 

balkantours

Facebook twitter instagram

Kontakty:

737 001 976

kontakt@balkantours.cz