Úvod  >  Jidlo a napoje  >  Muzeum turecké kávy


 

Unikátní muzeum odhaluje historii turecké kávy

 

Turecká káva je součástí národní kultury země a muzeum si klade za cíl vyprávět o ní zahraničním turistům

 


 

Muzeum turecké kávy

 

 

Avtor

Balkan Tours 30 březen 2024


Safranbolu je jediné turecké město, které je pod ochranou UNESCO. Město bylo organizací prohlášeno za světové kulturní a historické dědictví v roce 1994 díky nádherným příkladům klasické osmanské architektury - unikátním domům s verandami, které městu dodávají neuvěřitelnou malebnost.

Název města pochází od rostliny šafrán (turecky šafrán), která se v této oblasti pěstuje. Nazývá se "červené zlato", protože je považován za nejdražší rostlinu na světě. Používá se jako koření při vaření, včetně výroby slavných tureckých lokumů.
Dlážděné ulice města, místní fontány a mešity vytvářejí dojem venkovního muzea.

Pokud budete mít po dlouhé procházce po pamětihodnostech města chuť si oddechnout a ochutnat slavnou tureckou kávu dibek (dibek kahvesi), zastavte se v Muzeu kávy.

Jedná se o první a zatím jediné turecké muzeum kávy, které sleduje historii tradičního moku, který byl v roce 2013 zařazen na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vystavené exponáty sledují cestu turecké kávy s více než 400 letou historií.

Muzeum sídlí ve starém osmanském pohostinství, které vás okouzlí svou malebností. U vchodu narazíte na napsanou oblíbenou tureckou větu „Čaj miluje dav, ale káva je pro milovníky nebo samotu“.

Turecké kávy

Turecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu mu udělilo certifikát „zvláštního muzea“. Tento certifikát obvykle dostávají muzea, kde jsou vystavena umělecká díla shromážděná veřejnými institucemi, nadacemi nebo právnickými osobami.

Turecké muzeum kávy založili v roce 2019 Atilla Narin a Naim Koca, autoři knihy „The Lost Coffees of Anatolia“, a Semih Yildirim, který vyrábí šafránovou kávu.
Tito tři jsou považováni za nejlepší turecké kávové specialisty. Vzniku muzea věnovali čtyři roky svého života.

V této originální „muzeum-kavárně“ vám nabídnou 16 druhů kávy a zároveň se seznámíte s exponáty, ze kterých se dozvíte mnoho zajímavého o historii turecké kávy sahající až do dávných časů.

Staré mlýnky na kávu, dřevěné nebo kamenné hmoždíře na drcení kávových zrn, jezvety, fildžani (šálek bez ouška na pití kávy), předměty a náčiní na zpracování kávy z doby před 150 lety - podnosy, váhy, sklenice na vodu, cukřenky, kávové lžičky.

Speciální koutek je věnován Ataturkovi, zakladateli moderní Turecké republiky, který byl také velkým fanouškem kávy, ale v posledních letech jeho života mu lékaři kávu přísně zakazovali.

Historii turecké kávy

Ataturkova adoptivní dcera Sabiha Gokcen ve svých pamětech říká: „Jednoho dne mi Mustafa Kemal řekl smutným hlasem: „Sabiho, řeknu ti tajemství – měl jsem zakázáno pít kávu, vidíš toho fildžani, tohle je můj poslední šálek kávy, vezmi si ji. 65 let si Sabiha nechala poslední Ataturkův šálek kávy. Jeho kopie je vystavena v muzeu v Safranbolu.

Kavárna návštěvníky seznámí i s přípravou cizrnové kávy, jejíž historie sahá až do hospodářské krize v letech první světové války. Stejně jako asi 40 dalších druhů kávy, které se podávaly při různých příležitostech.

Káva Dibek vlastně není samostatný druh kávy. Jeho zvláštnost je dána způsobem mletí zrn. Pražená kávová zrna se ručně roztlučou v dřevěných nebo kamenných hmoždířích, aby si káva zachovala olej.

Kávová zrna byla do Osmanské říše přivezena z Jemenu v polovině 16. století, Turci uplatňovali vlastní způsob pražení kávových zrn a přípravy nápoje, odtud název „turecká káva“. Prostřednictvím obchodníků a osmanských jednotek se turecká káva dostala do Evropy.

Muzeum kávy navštěvuje mnoho místních i zahraničních turistů, kteří si podle svých preferencí mohou vybrat ze 16 druhů kávy.

Kávová zrna se dovážejí především z Brazílie, Jemenu, Kolumbie nebo Tanzanie, zpracovávají se však tureckou technologií, kombinovanou s různými příchutěmi.
Turecká káva je součástí národní kultury země a muzeum si klade za cíl vyprávět o ní zahraničním turistům.

V muzeu kávy můžete vyzkoušet různé druhy turecké kávy, např. kávu Saffron, kávu Burcak, Zingarella, která vám také připomene legendární výrazy ze života Turků jako např "Duše touží po vyprávění a káva je jen příležitost" aneb "Turecká káva se pamatuje 40 let".

Platí se zde vstupné 10 tureckých lir, které se při pití kávy odečítá z ceny.

 

Dámské plavky

 

Doporučujeme přečíst


 

První společnou dovolenou

JIDLO a NAPOJE

Jak proměnit první společnou dovolenou v příjemný zážitek

 

 

Sarafovo

Destinace

Kde v Bulharsku bude vaše dovolená nejlevnější, aniž byste se připravili o potěšení

 

Bulharská kuchyně

JIDLO a NAPOJE

Bulharská kuchyně je kombinací gastronomických jídel a bohaté historie

 

 

 

 

balkantours

Facebook twitter instagram

Kontakty:

737 001 976

kontakt@balkantours.cz


© 2023  Všechna práva vyhrazena

Publikace na webu jsou napsány našimi vlastními reportéry a autory. Jakékoliv kopírování a šíření je přísně zakázáno.