Může se říct, že to je bramborová palačinka a můžete
ji ochutnat v každém městě a vesnici v pohoří Rodopi v
Bulharsku.
Říká se, že kolik je tu měst a vesnic, tolik druhů
patatniku existuje. V některých krajích nejsou
brambory vymačkané, ale přidává se mouka. Jinde se
přidává vařená rýže nebo kukuřičná mouka, paprika a
další.
Ale základní recept na patatnik je jeden -
strouhané brambory, cibule, máta, vejce, sýr a olej se
smíchají do husté směsi, která se peče.
Ten autentický se smaží na pánvi, nejprve se opéká na
jedné straně, pak se pomocí talíře otočí a dopéká se
dozlatova.
V některých krajích, také dělají patatnik v krustách
- již popsaná směs se položí na čerstvě svinutou krustu
a horní část je pokryta další krustou, která směs svírá.
V takovém případě je patatnik pečen přímo na sporáku na
rustikálním dřevě a znovu se otáčí.
Nejlepší je ho péct v pekáči, protože tak bude chutnat
mnohem lépe a bude mnohem zdravější.
Pravdou je, že kamkoliv se v Rodopech vydáte v patatniku
bude něco jiného. Co je neměnné, jsou brambory
Rhodope, protože říkají, že pouze s nimi bude patatnik
lahodný.
V Rodopech nazývají brambory "patati" a proto se
pokrm jmenuje Patatnik.

Je těžké přesně odhadnout, která varianta patatniku
vám bude v rodopských vesnicích podávána. Vždy se peče
čerstvý, proto mějte trpělivost s jeho přípravou, dobrý
patatnik se peče pomalu - minimálně 30 - 40 minut.
Můžete si vyzkoušet připravit
patatnik doma a k tomu budete potřebovat:
5-6 brambor
cca 20 dkg balkánský sýr
2-3 vajíčka ,hrnek mouky
cibule, sůl, pepř, máta, olej.
Jak na to?
Brambory oloupeme, nastrouháme do misky, posypeme
mátou. Cibuli nasekáme najemno, osolíme, opepříme
podle chuti, přidáme k bramborám. Do směsi přidáme 2-3
vejce a trochu oleje а dobře promícháme.
Pekáč vymastíme velkým množstvím oleje a posypeme
moukou.
Naneseme směs z mísy, předem vypuštěnou ze šťávy,
která musí v misce zůstat. Kapalina se smíchá s půl
šálkem mouky.
Bramborová směs se v pekáčku vyhlazuje a mašluje se
směsí z mouky. Pečte 40 minut při 250-300 stupních. |