Úvod  >  Jidlo a napoje  >  Srbská kuchyně


 

Srbská kuchyně je kombinací tradičních balkánských a středomořských chutí

 

Srbové jsou známí svou velkou láskou k jídlu. Jídlo se pro ně stalo jedním z největších potěšení v životě

 


 

Srbská kuchyně

 

 

Stefan Nikolov

Stefan Nikolov 30 březen 2024


Srbská tradiční kuchyně zahrnuje pokladnici chutí a vůní vytvořenou směsí vlivů různých národů, které těmito místy prošly a žily.

Srbové často připravují staré národní receptury, kterým dodávají inovativní vzhled díky své bohaté fantazii a kulinářskému talentu.

Většina Srbů jí tři jídla denně - snídani, oběd a večeři, přičemž večeře je jejich hlavním jídlem a má nejvíce chodů.

Srbská kuchyně není skutečná, pokud v ní nejsou přítomny vůně kouře z grilu a balkánské koření.

Hlavní jídla jsou kombinací zeleniny a masa. Nejčastěji se konzumuje vepřové maso, ale velký respekt se těší i jehněčímu. Kuřecí a hovězí maso se konzumuje méně často.

Procento vegetariánů v Srbsku je velmi nízké, protože maso konzumují alespoň v jedné ze svých denních dávek.

Srbský gril je jedním z nejznámějších na Balkáně, který svou chutí dokáže okouzlit každého. Je národní hrdostí a znakem tradiční kuchyně.

Jeho tajemství spočívá v koření a také v tom, že většina srbských specialit se připravuje za tepla a v krátkém čase. Navíc jejich pikantní nebo dokonce pálivá chuť je to, co odlišuje srbský gril od všech ostatních..

Srbská tradiční kuchyně

Pro mnohé ze srbských specialit není v cizích jazycích správné slovo ani chuť, se kterou by se dalo srovnávat..

Recepty na většinu jídel bývají rozmanité a extrémně snadné na přípravu.
Polévky v Srbsku jsou tradičně husté, mírně okyselené a nazývané čorbi. Připravují se z luštěnin, jogurtů, rajčat nebo z ryb a zeleniny.

Když mluvíme o Srbsku, první slovo, které vás napadne, je pleskavica. Tento tradiční srbský pokrm se připravuje z grilovaného mletého masa. Pro jeho přípravu se mleté ​​maso několikrát mele, aby byl burger měkký a křehký.

Srbská pleskavica

Pleskavici lze koupit téměř kdekoli v zemi. Je velmi podobný hamburgeru, do kterého se vloží na tenké plátky nakrájená zelenina dle vlastního výběru a dochucuje se dalším kořením..

Recept není náročný a zvládnete ho připravit sami. Budete potřebovat následující produkty: 400 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 120 g nakrájené feferonky, 10 g soli, 80 g nakrájené cibule, 10 g prolisovaného česneku, 50 g oleje, 1 špetka sody bikarbóny, 100 ml sodové vody a lžíce červené papriky.

Připravuje se odděleným mletím vepřového a hovězího masa, poté smícháním a opětným mletím. Výsledné mleté ​​maso se osolí a přidá se veškeré koření. Vše dobře promícháme a necháme 20 minut odležet.

Dlaněmi se tvoří zploštělé placičky, které jsou z obou stran potřeny máslem,poté se opékají na elektrickém grilu.

Která další jídla ze srbské kuchyně vás překvapí svou jedinečnou chutí?

Velmi chutným a neobvyklým jídlem pro vás může být Karadžordžský řízek. Je to vepřová klobása, která je plněná smetanou a obalená ve strouhance. Tento pokrm lze vyzkoušet nejen v malých tradičních kavárnách, ale i ve velkých restauracích. Mějte však na paměti, že standardní srbská porce je asi 2x větší než ta naše.

Čevapčiči

Jedná se o šťavnaté srbské kebaby, které lze kromě restaurací koupit v mnoha pouličních stáncích v Srbsku. Tajemstvím jedinečné chuti je koření. Do mletého masa se přidá sůl, černý pepř, soda, česnek, kmín, červená paprika a cibule, - je lepší červená cibule. Čevapčiči se pečou velmi krátce, aby zůstaly šťavnaté, podávají se s kouskem chleba a bohatě ochucují bylinkami, cibulí a červenou paprikou.

Srbsky

Pršut

Narozdíl od jiných zemí, kde pršut připravují sušením syrového masa,tady se jedná o uzené vepřové maso a tajemstvím jeho jemné chuti je právě koření, kterým je ochuceno. Každá oblast má při přípravě tohoto pokrmu své malé tajemství a věří se, že je nejchutnější v regionu Neguši.

Sarmi

Pravděpodobně jedním z nejlepších a rozhodně oblíbených jídel každého Srba. Tradičně se připravuje z kysaných zelných listů a náplní je mleté ​​vepřové nebo hovězí maso. Vše je bohatě ochuceno černým a bílým pepřem a mnoha dalšími aromatickými bylinkami, které dodávají jedinečnou chuť této srbské speciality. Při jejich vaření můžete přidat uzené maso a rajčatovou omáčku.

Srbsky sarmi

Srbové jsou do tohoto pokrmu tak zamilovaní, že často vtipkují, že si manželky vybírají podle toho, zda umí uvařit lahodné sarmi.

Mučkalica

Vizuálně to vypadá trochu jako guláš, ale jídlo je mnohem pikantnější, protože se přidává více aromatického a pálivého koření. Patří mezi oblíbené pokrmy mnoha Srbů a stalo se součástí kulinářské pýchy země.

Srbska Mučkalica

Ajvar

Jsou to vlastně smažené a pečené červené papriky s rajčaty. Pokrm je velmi lehký a vhodný pro letní dny, kdy nemáme chuť na nic těžkého. Často se konzervuje a používá, jako omáčka k jiným pokrmům.

Ajvar se dá jíst s čímkoli, dokonce i namazaný na kousku chleba, je to důstojný pokrm pro každého Srba. Aivar lze koupit v každém obchodě s potravinami. Může být také dobrým a chutným dárkem z dovolené.

Bjurek po Srbsky

Jedná se o listové těsto a náplň může být různá - sýr, brambory, mleté ​​maso a tak dále. Vše zde závisí na vašich individuálních preferencích, srbský burek je skvělá a sytá snídaně pro šampiony.

Bjurek po Srbsky

Gibanica

Pokud milujete sladké dobroty, pak tento dezert musíte vyzkoušet. Je to úžasný koláč s vlašskými ořechy, zakysanou smetanou, tvarohem, jablky, rozinkami a mákem, který se doslova rozplývá v ústech. Srbové ho jedí celý den a jen zřídka zůstává dlouho v jejich domovech, protože ho snědí bleskově.

Potica

Jedná se o sladkou rolku s tarchunem, který je známější jako estragon. Jeho chuť je velmi odlišná a ne každý by toto pokušení náležitě ocenil, ale rozhodně stojí za to tento tradiční pokrm ze srbské kuchyně vyzkoušet.

Uštipci

Jejich název pochází ze skutečnosti, že předem připravené mleté ​​maso se zaštípne, vloží do dlaně a poté se maso hodí na gril. A samotné mleté ​​maso se připravuje z vepřového masa, cibule, uzeného sýra, uzené slaniny, soli a pepře.

Pasulj

Oblíbená polévka, která se tradičně připravuje z bílých fazolí. Fazole se obvykle dusí s klobásou, slaninou nebo šunkou a zeleninou, jako je cibule a mrkev. Mezi nejběžnější koření do fazolí patří černý pepř, bobkový list a česnek. Fazole jsou typickým představitelem srbské kuchyně a také velmi oblíbené v sousedních balkánských zemích. Pokrm se doporučuje podávat s křupavým chlebem nebo nakrájenou syrovou cibulí na kroužky.

Srbsky Pasulj

Vzhledem k tomu, že v Srbsku je velmi vzácné usednout ke stolu bez slavné Rakie, musíme o ní také říci pár slov.

Tento silný alkoholický nápoj se destiluje z různých druhů ovoce, nejčastěji z modrých švestek a někdy se dodatečně dochucuje nebo se používá jako základ likéru. Ovocné pálenky se sice vyrábějí i v jiných evropských zemích a regionech, ale Balkán má ze všech největší počet spotřebitelů.

 

Dámské plavky

 

Doporučujeme přečíst


 

První společnou dovolenou

JIDLO a NAPOJE

Jak proměnit první společnou dovolenou v příjemný zážitek

 

 

Sarafovo

Destinace

Kde v Bulharsku bude vaše dovolená nejlevnější, aniž byste se připravili o potěšení

 

Bulharská kuchyně

JIDLO a NAPOJE

Bulharská kuchyně je kombinací gastronomických jídel a bohaté historie

 

 

 

 

balkantours

Facebook twitter instagram

Kontakty:

737 001 976

kontakt@balkantours.cz


© 2023  Všechna práva vyhrazena

Publikace na webu jsou napsány našimi vlastními reportéry a autory. Jakékoliv kopírování a šíření je přísně zakázáno.