Srbská tradiční kuchyně zahrnuje
pokladnici chutí a vůní vytvořenou směsí vlivů různých
národů, které těmito místy prošly a žily.
Srbové často připravují staré národní receptury, kterým
dodávají inovativní vzhled díky své bohaté fantazii a
kulinářskému talentu.
Většina Srbů jí tři jídla denně - snídani, oběd a
večeři, přičemž večeře je jejich hlavním jídlem a má
nejvíce chodů.
Srbská kuchyně není skutečná, pokud v ní nejsou přítomny
vůně kouře z grilu a balkánské koření.
Hlavní jídla jsou kombinací
zeleniny a masa. Nejčastěji se konzumuje
vepřové maso, ale velký respekt se těší i jehněčímu.
Kuřecí a hovězí maso se konzumuje méně často.
Procento vegetariánů v Srbsku je
velmi nízké, protože maso konzumují
alespoň v jedné ze svých denních dávek.
Srbský gril je jedním z nejznámějších na Balkáně, který
svou chutí dokáže okouzlit každého. Je národní hrdostí a
znakem tradiční kuchyně.
Jeho tajemství spočívá v koření a také v tom, že většina
srbských specialit se připravuje za tepla a v
krátkém čase. Navíc
jejich pikantní nebo dokonce pálivá chuť je to, co
odlišuje srbský gril od všech ostatních..

Pro mnohé ze srbských specialit není v cizích jazycích
správné slovo ani chuť, se kterou by se dalo srovnávat..
Recepty na většinu jídel bývají
rozmanité a extrémně snadné na přípravu.
Polévky v Srbsku jsou tradičně husté, mírně okyselené a
nazývané čorbi. Připravují se z luštěnin, jogurtů,
rajčat nebo z ryb a zeleniny.
Když mluvíme o Srbsku, první slovo, které vás napadne,
je pleskavica. Tento tradiční
srbský pokrm se připravuje z grilovaného
mletého masa. Pro jeho přípravu se mleté maso
několikrát mele, aby byl burger měkký a křehký.

Pleskavici lze koupit téměř
kdekoli v zemi. Je velmi podobný hamburgeru,
do kterého se vloží na tenké plátky nakrájená zelenina
dle vlastního výběru a dochucuje se dalším kořením..
Recept není náročný a zvládnete ho
připravit sami. Budete potřebovat
následující produkty: 400 g hovězího masa, 200 g
vepřového masa, 120 g nakrájené feferonky, 10 g soli, 80
g nakrájené cibule, 10 g prolisovaného česneku, 50 g
oleje, 1 špetka sody bikarbóny, 100 ml sodové vody a
lžíce červené papriky.
Připravuje se odděleným mletím vepřového a hovězího
masa, poté smícháním a opětným mletím. Výsledné mleté
maso se osolí a přidá se veškeré koření. Vše dobře
promícháme a necháme 20 minut odležet.
Dlaněmi se tvoří zploštělé
placičky, které jsou z obou stran potřeny
máslem,poté se opékají na elektrickém grilu.
Která další jídla ze
srbské kuchyně vás překvapí svou jedinečnou chutí?
Velmi chutným a neobvyklým jídlem pro vás může být
Karadžordžský řízek. Je to vepřová klobása, která je
plněná smetanou a obalená ve
strouhance. Tento pokrm lze vyzkoušet nejen v
malých tradičních kavárnách, ale i ve velkých
restauracích. Mějte však na paměti, že standardní srbská
porce je asi 2x větší než ta naše.
Čevapčiči
Jedná se o šťavnaté srbské kebaby, které lze kromě
restaurací koupit v mnoha pouličních stáncích v Srbsku.
Tajemstvím jedinečné chuti je
koření. Do mletého masa se přidá sůl, černý
pepř, soda, česnek, kmín, červená paprika a cibule, - je
lepší červená cibule. Čevapčiči se pečou velmi krátce,
aby zůstaly šťavnaté, podávají se s kouskem chleba a
bohatě ochucují bylinkami, cibulí a červenou paprikou.

Pršut
Narozdíl od jiných zemí, kde pršut připravují sušením
syrového masa,tady se jedná o uzené vepřové maso a
tajemstvím jeho jemné chuti
je právě koření, kterým je ochuceno. Každá oblast
má při přípravě tohoto pokrmu své malé tajemství a věří
se, že je nejchutnější v regionu Neguši.
Sarmi
Pravděpodobně jedním z nejlepších a rozhodně oblíbených
jídel každého Srba. Tradičně se připravuje z kysaných
zelných listů a náplní je mleté vepřové nebo hovězí
maso. Vše je bohatě ochuceno černým a bílým pepřem a
mnoha dalšími aromatickými
bylinkami, které dodávají jedinečnou chuť
této srbské speciality. Při jejich vaření můžete přidat
uzené maso a rajčatovou omáčku.

Srbové jsou do tohoto pokrmu tak zamilovaní, že často
vtipkují, že si manželky vybírají podle toho, zda umí
uvařit lahodné sarmi.
Mučkalica
Vizuálně to vypadá trochu jako guláš, ale jídlo je
mnohem pikantnější, protože se přidává více aromatického
a pálivého koření. Patří mezi
oblíbené pokrmy mnoha Srbů a stalo se
součástí kulinářské pýchy země.

Ajvar
Jsou to vlastně smažené a pečené červené papriky s
rajčaty. Pokrm je velmi lehký a
vhodný pro letní dny, kdy nemáme chuť na nic
těžkého. Často se konzervuje a používá, jako omáčka k
jiným pokrmům.
Ajvar se dá jíst s čímkoli, dokonce i namazaný na kousku
chleba, je to důstojný pokrm pro každého Srba. Aivar lze
koupit v každém obchodě
s potravinami. Může být také dobrým a chutným
dárkem z dovolené.
Bjurek po Srbsky
Jedná se o listové těsto a náplň může být různá - sýr,
brambory, mleté maso a tak dále. Vše zde závisí na
vašich individuálních
preferencích, srbský burek je skvělá a sytá
snídaně pro šampiony.

Gibanica
Pokud milujete sladké dobroty, pak tento dezert
musíte vyzkoušet. Je
to úžasný koláč s vlašskými ořechy, zakysanou smetanou,
tvarohem, jablky, rozinkami a mákem, který se doslova
rozplývá v ústech. Srbové ho jedí celý den a jen zřídka
zůstává dlouho v jejich domovech, protože ho snědí
bleskově.
Potica
Jedná se o sladkou rolku s tarchunem, který je známější
jako estragon. Jeho chuť je velmi odlišná a ne každý by
toto pokušení náležitě ocenil, ale rozhodně stojí za to
tento tradiční pokrm
ze srbské kuchyně vyzkoušet.
Uštipci
Jejich název pochází ze skutečnosti, že předem
připravené mleté maso se zaštípne, vloží do dlaně a
poté se maso hodí na gril.
A samotné mleté maso se připravuje z vepřového masa,
cibule, uzeného sýra, uzené slaniny, soli a pepře.
Pasulj
Oblíbená polévka, která se tradičně připravuje z bílých
fazolí. Fazole se obvykle dusí s klobásou, slaninou nebo
šunkou a zeleninou,
jako je cibule a mrkev. Mezi nejběžnější koření do
fazolí patří černý pepř, bobkový list a česnek. Fazole
jsou typickým představitelem srbské kuchyně a také velmi
oblíbené v sousedních balkánských zemích. Pokrm se
doporučuje podávat s křupavým chlebem nebo nakrájenou
syrovou cibulí na kroužky.

Vzhledem k tomu, že v Srbsku je velmi vzácné usednout ke
stolu bez slavné Rakie, musíme o ní také říci pár slov.
Tento silný alkoholický nápoj
se destiluje z různých druhů ovoce,
nejčastěji z modrých švestek a někdy se dodatečně
dochucuje nebo se používá jako základ likéru. Ovocné
pálenky se sice vyrábějí i v jiných evropských zemích a
regionech, ale Balkán má ze všech největší počet
spotřebitelů. |