Úvod  >  Jidlo a napoje  >  Rumunská kuchyně


 

Pokrmy z rumunské kuchyně, které stojí za to vyzkoušet

 

Rumunská kuchyně je bohatá na autentické chutě a tradiční pokrmy, které odrážejí historii země a kulturní rozmanitost

 


 

Pokrmy z rumunské kuchyně

 

 

Balkan Tours 16 února 2024


Splynutí s místní kulturou je nutností, pokud chcete získat co nejlepší zážitek z cestování, a jídlo hraje v každé kultuře nemalou roli.

Hlavní složkou rumunských jídel nejčastěji bývá vepřové maso, následuje kuřecí maso a brambory. Hranolky jsou přílohou, kterou si můžete objednat v 99 % restaurací, spolu s grilovaným masem a zelným salátem. Rumuni jsou na tuto kombinaci zvyklí, ale není to v žádném případě tradiční.

O rumunské kuchyni se říká, že kromě kolivy není žádné jídlo skutečně 100% rumunské. Je to ječná kaše úzce spjatá s církví a křesťansko-pravoslavnými tradicemi. Všechna ostatní jídla jsou ovlivněna jinými balkánskými kulturami. Nikdo však nenaservíruje vydatné sarmi, okurky a housky lépe než rumunská hospodyňka.
Jaká jídla bychom měli ochutnat při návštěvě Rumunska?

Sarmale

Tradiční rumunská pochoutka a možná nejikoničtější jídlo v rumunské kuchyni, každý region má svou vlastní upravenou verzi. Jedná se o srolované zelí nebo listy vinné révy plněné směsí rýže a vepřového masa ochuceného česnekem, tymiánem a aromatickými bylinkami.

Sarmale

Sarmale se vaří nebo pečou a často jsou podávány s polentou, zakysanou smetanou a feferonkami.

Nejčastěji se servírují během Vánoc, Nového roku, svateb a jiných oslav, ale můžete si je dát kdykoli v téměř každé restauraci věnované rumunské kuchyni.

Na sarmale je skvělé, že se můžou ohřívat a jíst i druhý den a stále budou chutnat velmi čerstvě.

Mamaliga

Jedno z nejoblíbenějších jídel v Rumunsku podobné italské polentě. Je to tradiční venkovský pokrm a vaří se z kukuřičné mouky, vody a soli. Velmi snadná na přípravu a úspěšně nahradí chléb a brambory. Podává se nejlépe horká, ale můžete ji jíst i vychlazenou s teplým mlékem.

Mamaliga

Kdysi v chudých venkovských oblastech byla mamaliga jediným jídlem, ale i dnes ji lze vidět v nabídce téměř ve všech restauracích v Rumunsku.

Mititei

Spolu se sarmale a mamaligou je Mititei také typickým rumunským pokrmem. Jedná se o rolky z mletého masa, v podstatě směs vepřového, hovězího a skopového masa, s česnekem, kořením a jedlou sodou.

Mititei

V každé rumunské restauraci si můžete objednat mititei, podávané s chlebem, hořčicí a samozřejmě pivem. Kromě restaurací se dají najít i na přeplněných tržištích a jarmarcích, stačí sledovat oblaka kouře a vůně.

Rumuni rádi grilují pod širým nebem, takže při cestě krajinou můžete podél silnice vidět lidi grilující Mititei.

Klobása Plešcoi

Uzená sušená klobása a jedinečná chuť tradice, uznávaná jako produkt s chráněným zeměpisným označením z oblasti Buzau. Připravuje se ze skopového nebo telecího masa, dochucuje se feferonkou a sladkou paprikou. Tato tradiční pochoutka je hlavní složkou mnoha místních jídel.

Klobása Plešcoi

Pastrama

Uzená pochoutka s dlouhou historií, obvykle vyrobená ze skopového nebo hovězího masa. Maso se marinuje v koření a česneku a poté se udí, dokud nemá intenzivní a aromatickou chuť. Pastrama se často podává, jako předkrm nebo v sendvičích a je ceněným kulinářským zážitkem.

Pastrama

Existuje také jehněčí pastrama. Maso naložené v soli po dobu několika měsíců zraje a poté se griluje, podává se s dušenou polentou.

Muraturi, Nakládané okurky

Autentickou chuť rumunských konzerv najdeme v různé nakládané zelenině, jako jsou okurky, papriky, květák, mrkev a zelí.

Konzervují se ve slaném nálevu nebo octu, čímž pokrmu dodávají kyselou a svěží chuť. Nakládané okurky se často podávají k tradičním jídlům a jsou dokonalou přílohou ke steakům nebo mittee.

Bulzul

Pokrm specifický pro region Muntenia, který se skládá ze směsi polenty a sýra burduf obalené v listech Řeřichy seté a následně vařené nebo pečené. Toto jednoduché, ale chutné jídlo nabízí autentický a sýrový chuťový zážitek.

Ciorba Radautean

Tradiční polévka, která patří v Rumunsku k nejoceňovanějším. Jedná se o alternativu dršťkové polévky, která je považována za příliš těžkou a mnoha lidem nevyhovovala zvláštní chuť žaludků, proto se místo drštěk používají kuřecí prsa.

Ciorba Radautean

V tomto jednoduchém pokrmu je hodně zakysané smetany, česneku a pro specifickou kyselou chuť se používá ocet. Polévka není příliš mastná a těžká a sama o sobě je kompletním jídlem.

Salata De Vinete Romaneasca  

Lilkový salát je jedním z nejvíce vařených a konzumovaných rumunských předkrmů. Tradiční způsob přípravy - grilovat lilky do měkka, poté je nakrájet nadrobno a smíchat s nakrájenou cibulí nebo majonézou. Některé rumunské restaurace přidávají slaný sýr a rajčata.

Točitura

Klasické tradiční rumunské jídlo, které se připravuje různými způsoby podle toho, ve které části země se nacházíte. Jedná se o vepřovou pečeni se slaninou a klobásou smaženou pomalu na sádle. Přidá se polenta, smažená vejce, sýr a kyselé okurky.

Pokud chcete toto jídlo vyzkoušet, měli byste zapomenout na diety, protože je velmi kalorické.

Jak velí rumunská potravinářská tradice, na stůl se vždy podává chléb, zakysaná smetana a feferonky.

Rumunských jídel

I přes touhu ochutnat více rumunských jídel si objednejte malé porce a nespěchejte všechno rychle sníst. Rumunské jídlo je těžké, protože se při vaření používá hodně tučného masa,sádla,másla a smetany. Je vynikající, ale v žádném případě to nepřehánějte, pokud nechcete nabrat pár kilo navíc.

 

Dámské plavky

 

Doporučujeme přečíst


 

První společnou dovolenou

JIDLO a NAPOJE

Jak proměnit první společnou dovolenou v příjemný zážitek

 

 

Sarafovo

Destinace

Kde v Bulharsku bude vaše dovolená nejlevnější, aniž byste se připravili o potěšení

 

Bulharská kuchyně

JIDLO a NAPOJE

Bulharská kuchyně je kombinací gastronomických jídel a bohaté historie

 

 

 

 

balkantours

Facebook twitter instagram

Kontakty:

737 001 976

kontakt@balkantours.cz


© 2023  Všechna práva vyhrazena

Publikace na webu jsou napsány našimi vlastními reportéry a autory. Jakékoliv kopírování a šíření je přísně zakázáno.