Splynutí s místní kulturou je
nutností, pokud chcete získat co nejlepší zážitek z
cestování, a jídlo hraje v každé kultuře nemalou roli.
Hlavní složkou rumunských jídel nejčastěji bývá vepřové
maso, následuje kuřecí maso a brambory. Hranolky jsou
přílohou, kterou si můžete objednat v 99 % restaurací,
spolu s grilovaným masem
a zelným salátem. Rumuni jsou na tuto kombinaci zvyklí,
ale není to v žádném případě tradiční.
O rumunské kuchyni se říká, že kromě kolivy není žádné
jídlo skutečně 100% rumunské. Je to ječná kaše úzce
spjatá s církví a křesťansko-pravoslavnými tradicemi.
Všechna ostatní jídla jsou ovlivněna jinými balkánskými
kulturami. Nikdo však nenaservíruje vydatné sarmi,
okurky a housky lépe
než rumunská hospodyňka.
Jaká jídla bychom měli ochutnat při návštěvě Rumunska?
Sarmale
Tradiční rumunská pochoutka a možná nejikoničtější jídlo
v rumunské kuchyni, každý region má svou vlastní
upravenou verzi. Jedná se o
srolované zelí nebo listy vinné révy plněné
směsí rýže a vepřového masa ochuceného česnekem,
tymiánem a aromatickými bylinkami.
Sarmale se vaří nebo pečou a často jsou podávány s
polentou, zakysanou smetanou a feferonkami.
Nejčastěji se servírují během Vánoc, Nového roku, svateb
a jiných oslav, ale můžete si je dát kdykoli v téměř
každé restauraci věnované
rumunské kuchyni.
Na sarmale je skvělé, že se můžou ohřívat a jíst i druhý
den a stále budou chutnat velmi čerstvě.
Mamaliga
Jedno z nejoblíbenějších jídel v Rumunsku podobné
italské polentě. Je to tradiční venkovský pokrm a vaří
se z kukuřičné mouky,
vody a soli. Velmi snadná na přípravu a úspěšně nahradí
chléb a brambory. Podává se nejlépe horká, ale můžete ji
jíst i vychlazenou s teplým mlékem.
Kdysi v chudých venkovských
oblastech byla mamaliga jediným jídlem, ale i
dnes ji lze vidět v nabídce téměř ve všech restauracích
v Rumunsku.
Mititei
Spolu se sarmale a mamaligou je Mititei také typickým
rumunským pokrmem. Jedná se o rolky z mletého masa, v
podstatě směs vepřového, hovězího a skopového masa, s
česnekem, kořením a jedlou sodou.
V každé rumunské restauraci si
můžete objednat mititei, podávané s chlebem,
hořčicí a samozřejmě pivem. Kromě restaurací se dají
najít i na přeplněných tržištích a jarmarcích, stačí
sledovat oblaka kouře a vůně.
Rumuni rádi grilují
pod širým nebem, takže při cestě krajinou můžete podél
silnice vidět lidi grilující Mititei.
Klobása Plešcoi
Uzená sušená klobása a jedinečná chuť tradice, uznávaná
jako produkt s chráněným
zeměpisným označením z oblasti Buzau.
Připravuje se ze skopového nebo telecího masa, dochucuje
se feferonkou a sladkou paprikou. Tato tradiční
pochoutka je hlavní složkou mnoha místních jídel.
Pastrama
Uzená pochoutka s dlouhou historií, obvykle vyrobená ze
skopového nebo hovězího masa. Maso se marinuje v koření
a česneku a poté se udí, dokud nemá intenzivní a
aromatickou chuť. Pastrama se často podává,
jako předkrm nebo v
sendvičích a je ceněným kulinářským zážitkem.
Existuje také jehněčí pastrama. Maso naložené v soli po
dobu několika měsíců zraje a poté se griluje, podává se
s dušenou polentou.
Muraturi,
Nakládané okurky
Autentickou chuť rumunských konzerv najdeme v různé
nakládané zelenině, jako jsou okurky, papriky, květák,
mrkev a zelí.
Konzervují se ve slaném nálevu nebo octu, čímž
pokrmu dodávají
kyselou a svěží chuť. Nakládané okurky se často podávají
k tradičním jídlům a jsou dokonalou přílohou ke steakům
nebo mittee.
Bulzul
Pokrm specifický pro region Muntenia, který se skládá ze
směsi polenty a sýra burduf obalené v listech Řeřichy
seté a následně vařené nebo
pečené. Toto jednoduché, ale chutné jídlo
nabízí autentický a sýrový chuťový zážitek.
Ciorba
Radautean
Tradiční polévka, která patří v Rumunsku k
nejoceňovanějším. Jedná se o alternativu
dršťkové polévky,
která je považována za příliš těžkou a mnoha lidem
nevyhovovala zvláštní chuť žaludků, proto se místo
drštěk používají kuřecí prsa.
V tomto jednoduchém pokrmu je hodně zakysané smetany,
česneku a pro specifickou kyselou chuť se používá ocet.
Polévka není příliš mastná a
těžká a sama o sobě je kompletním jídlem.
Salata De Vinete
Romaneasca
Lilkový salát je jedním z nejvíce vařených a
konzumovaných rumunských předkrmů. Tradiční způsob
přípravy - grilovat lilky do měkka, poté je nakrájet
nadrobno a smíchat s
nakrájenou cibulí nebo majonézou. Některé rumunské
restaurace přidávají slaný sýr a rajčata.
Točitura
Klasické tradiční rumunské jídlo, které se připravuje
různými způsoby
podle toho, ve které části země se nacházíte. Jedná se o
vepřovou pečeni se slaninou a klobásou smaženou pomalu
na sádle. Přidá se polenta, smažená vejce, sýr a kyselé
okurky.
Pokud chcete toto jídlo
vyzkoušet, měli byste zapomenout na diety,
protože je velmi kalorické.
Jak velí rumunská potravinářská tradice, na stůl se vždy
podává chléb, zakysaná smetana a feferonky.
I přes touhu ochutnat více rumunských jídel si
objednejte malé porce a nespěchejte všechno rychle
sníst. Rumunské jídlo je těžké, protože se
při vaření používá
hodně tučného masa,sádla,másla a smetany. Je vynikající,
ale v žádném případě to nepřehánějte, pokud nechcete
nabrat pár kilo navíc. |