Bulharsko je zemí, která nabízí
nezapomenutelnou dovolenou. Totéž platí o kuchyni, která
je lahodná a zároveň prosnulá samotnou historií země.
Tradiční bulharská kuchyně je bohatá,
autentická a starobylá,
ovlivněná do určité míry sousedními kulturami Řecka a
Turecka. Kuchyni lze přirovnat k duši Bulhara:
velkorysá, vřelá a plná lásky.
Jaká
jsou nejlepší bulharská jídla?
Existuje nepřeberné množství bulharských jídel, z nichž
mnohé jsou specifické pro určité regiony
Jednou ze základních potravin po celé zemi,
je chléb. Chléb má
své místo téměř v každém rituálu a národní tradici.
Přestože si Bulhaři už možná nepečou vlastní chléb, je
široce dostupný, dokonce i v těch
nejodlehlejších vesnicích, a podává se v
každé domácnosti.
Pokud budete mít štěstí a narazíte na místní pekárnu,
rozhodně byste se měli zastavit a chléb ochutnat. Je to
chléb minulosti, křupavý, hnědý zvenku, nadýchaný a
světlý uvnitř, bez přidaných
chemikálií nebo konzervačních látek.
Postupem času se bulharské jídlo rozšířilo o bohatou
škálu jídel. Jak se usedlost
stala populárnější, mnoho vesnických domů
začalo chovat svá vlastní mléčná a masná zvířata.
Pece na maso, do kterých se vejde celé jehně, najdete i dnes téměř na
každé vesnické zahrádce. Maso se suší, vyrábí se z něj
báječné masité klobásy, silně kořeněný sudzuk nebo se
konzervuje na dlouhé zimní měsíce.
Značná část bulharských jídel se připravuje podle
starých receptur, předávaných z
generace na generaci. Příkladem je pokrm
zvaný „Gyuvecheta“, kde se maso a zelenina pomalu pečou
v malých hliněných nádobách
s víkem. Tyto malé hliněné hrnce na pečení lze zakoupit
po celém Bulharsku, zvláště v obchodech se suvenýry.
Banitsa je jedním z nejdostupnějších
bulharských pečiv,
zejména jako snídaně. Zatímco Banitsa se často peče
doma, můžete si ji koupit kdekoli v zemi a je k
dispozici, dokud se nevyprodá.
Tradiční Banitsa se skládá ze svinutých vrstev těsta
filo, směsí vajec a bulharského bílého sýra. Čerstvě
upečená má jedinečnou chuť
a často se konzumuje s jogurtovým nápojem nebo Ayranem,
což je vodou ředěný jogurt.
Oběd je pro Bulhary velmi důležitým jídlem a typické
menu se liší v závislosti na regionu.
Místní
restaurace mají nastavené polední menu
Na výběr máte z několika druhů polévek a téměř vždy bude
na menu dršťková polévka.
Nabízí se výběr z hlavních chodů typických pro to, co by
se podávalo v domácím prostředí, spolu s omezeným
dezertním menu. Samozřejmě je rozdíl v tom, ve kterém
regionu se nacházíte.
Pokud jste u moře, objednejte si
místní rybí pokrmy. Vyzkoušejte jedinečnou
rybí polévku nebo černomořské mušle.
V Rodopech vám každý doporučí ochutnat
Patatnik,
bramborový pokrm podobný palačince.
Vyrábí se z nastrouhaných brambor, cibule, soli a máty.
Ingredience smícháme a zvolna pečeme v troubě. Volitelně
můžete přidat maso, sýr nebo
vejce. Místní říkají, že počet vesnic v
regionu Rodopy přímo souvisí s množstvím různých druhů
Patatniků.
Dalším oblíbeným jídlem v regionu je
Kačamak. Vyrábí se
ze směsi vody a kukuřičné mouky, poté se peče v troubě
se sýrem nebo masem.
Když navštívíte pohoří Pirin a konkrétněji světoznámé
lyžařské středisko Bansko, musíte Kapamu vyzkoušet.
Toto velmi chutné jídlo je ideální pro zimní období.
Vyrábí se z vepřového, hovězího a kuřecího masa,
kyselého zelí a nepřeberného množství koření. Všechny
ingredience jsou umístěny v hliněné nádobě v určitém
pořadí. Hliněný hrnec se poté peče v troubě několik
hodin na mírném ohni.
Shkembe Chorba
Tradiční polévka široce dostupná téměř v každé
restauraci se vyrábí z nakrájeného hovězího nebo
vepřového žaludku. Je ochucena kořením, jako je česnek,
ocet, paprika a chilli papričky. Mnoho Bulharů si ji
vychutnává k snídani, je to vynikající lék na kocovinu
Musaka
Mussaka je ovlivněna řeckou i tureckou kuchyní a je
dalším oblíbeným pokrmem v Bulharsku. Základem jsou
nakrájené brambory navrstvené na mleté maso, přelité
bohatou omáčkou z jogurtu, vajec a mouky. Pochutnávají
si na ní Bulhaři všech věkových
kategorií.
Kavarma
Kavarma, specifická pro region pohoří Strandja, ale nyní nabízená po celé
zemi, je symbolickým pokrmem po celá desetiletí. Kavarma
se obvykle vyrábí s masem (vepřové nebo kuřecí), cibulí,
bylinkovým kořením, paprikou, černým pepřem a solí, vaří
se v hliněném hrnci, což dodává jedinečnou chuť.
Saláty
Nelze diskutovat o bulharské kuchyni, aniž bychom
nezmínili ikonický
salát Shopska. Tento kulinářský
požitek, který pochází z roku 1956 od národního podniku
„Balkantourist“, byl
navržen tak, aby se podával v jejich restauracích. Salát
se skládá z rajčat, okurek, papriky, cibule, petrželky a
strouhaného bílého sýra, pokapaný olejem a jablečným
octem. Volitelné přídavky zahrnují chilli papričky a
olivy.
Kromě salátu Shopski můžete ochutnat také
sýr Shopski. Peče se v hliněném pekáčku
.Základem je sýr, vejce, rajčata a máslo. Vždy se vkládá
do studené trouby, postupně se zvyšuje teplota až na 200
°C, peče se 20 minut.
V parném letním vedru nabízí polévka Tartator osvěžující oddech. Tato
studená polévka obsahuje nakrájené nebo nastrouhané
okurky smíchané s jogurtem, vodou a česnekem. Špetka
oleje, soli, kopru a petržele dodává hloubku chuti.V
některých oblastech jsou pro extra texturu a chuť
zahrnuty vlašské ořechy.
Fazole jsou základem bulharské kuchyně, používají se v
domácnostech i v restauracích. Říká se, že fazole
neoceníte, dokud neochutnáte
bulharskou fazolovou polévku. Taková je jeho
obliba, často se podává společně s tradičními masovými
placičkami nebo masovými kuličkami.
Když už mluvíme o masových kuličkách,
masové karbanátky Chirpan
jsou oblíbeným bulharským jídlem, které obsahuje kuličky
masa vařené v bohaté rajčatové omáčce s paprikou a
bramborami.
Žádná bulharská kulinářská cesta by nebyla úplná bez
zážitků z bulharského grilu.
Vynikající možností je "Meshana
Skara" (smíšený gril), kde najdete různé
druhy masa podávané prskající na rozpáleném talíři.
Pro ty, kteří hledají jedlé suvenýry,
je Lutenitsa nutností.
Tato pikantní pomazánka je směs rajčat, paprik, cibule,
mrkve a někdy i cukety nebo lilku, pomalu vařená a
dokonale rozmixovaná. Prodává se ve sklenicích a můžete
si ji vychutnat s chlebem, jako ozdobu ke grilovanému
masu nebo k dochucení omáček na vaření.
I když jsme jen poškrábali povrch
bulharské kuchyně, existuje nespočet
dalších jídel k prozkoumání, z nichž některá se v
průběhu staletí nezměnila.
Tradiční pokrmy, jako je kopřivová polévka nebo polévka
ze zelených fazolí, i když jsou dnes méně obvyklé, stále
nabízejí chuť bulharského
kulinářského dědictví. A nezapomeňme na
Popara, jednoduché, ale oblíbené jídlo z jogurtu s
chlebem, stále oblíbené na vesnicích a mezi staršími
lidmi.
Až se budete oddávat bulharským
kulinářským specialitám, nepřehlédněte místní
vína. S více než 300 vinaři v zemi existuje nepřeberné
množství možností, jak doplnit vaše jídlo a dodat
chuť duši Bulharska uprostřed jeho úžasné krajiny a
bohaté historie. |